Het Gebruik van de Roos
Het gebruik van de roos als medicijn
Sinds oertijden eten en drinken mensen van de roos. Niet alleen omdat rozen lekker zijn, maar ook voor de geneeskrachtige eigenschappen van bloemen en (vooral) van bottels.
In de Middeleeuwen werden rozen voor medicinale doeleinden gekweekt en gebruikt tegen uiteenlopende kwalen als slapeloosheid, hoofd-, oor-, kiespijn en inwendige bloedingen. Van al die toepassingen zijn er in onze tijd met name twee overgebleven: rozenbottelolie voor de huid en de geurende etherische olie uit rozenbloemblaadjes in diverse toepassingen. De bottels van de Hondsroos (Rosa Canina) bevatten grote hoeveelheden vitamine C, meer zelfs dan citrusvruchten.
Ook de bottels van de Rosa Rugosa (Rimpelroos) zijn zeer rijk aan vitamine C.
Een aftreksel van bloemblaadjes van de Apothekersroos (Rosa Gallica) is een traditioneel versterkend middel voor mensen die herstellen van een ziekte.
Rozen om te drinken
Een handvol droge bloemblaadjes van de Apothekersroos tien minuten laten trekken in een liter kokend water. Het resltaat is een uitstekend versterkend middel waarvan je twee kopjes per dag mag drinken.
Rozen om te eten
Rozenbottels van de Hondsroos kun je rauw eten. Verwijder wel eerst de prikkelende
haartjes. Verder kun je er ongeveer alles van maken wat je maar wil: thee, wijn, siroop en jam, zelfs een lekkere puree.
Bloemblaadjes kun je rauw gebruiken in salades of op taart. Je kunt er siroop van maken, rozenazijn van laten trekken en verwerken in sorbets en snoepgoed.
Rozen tegen keelpijn
Pluk 20 gram blaadjes van knoppen van de Apothekersroos. Meng ze met 100 gram honing en laat het mengsel zachtjes koken gedurede tien minuten. Zeef de rozenhoning en gebruik het vocht als gorgeldrank.
Rozen tegen hoofdpijn
Vul een pot met s’morgens geplukte rozenblaadjes. Vul met natuurazijn. Laat drie weken in de zon staan. Zeef het vocht. Dit is prima om je hoofd te betten bij hoofdpijn. Ook goed als huidlotion, oogbad of als gorgeldrank.
Rozen oogsten
Bottels pluk je best meteen na de eerste vorst als ze rood en zacht zijn. Snij de bottles in de lengte door en laat ze drogen in een goed geventileerde ruimte. Koel bewaren, dan blijven ze ongeveer een jaar goed.
Om rozenblaadjes te bewaren voor de keuken, pluk je s’morgens vroeg op een zonnige dag dauwfrisse jonge bloemen of knoppen. Verwijder de bittere witte hieltjes en de meeldraden. Eenmaal gedroogd blijven de blaadjes ongeveer vier maanden goed in een luchtdichte pot.