Speciale geurtuin

 

In de Geur-belevingstuin van De Rozenhof Lottum zijn vooral geurende rozen bij elkaar gebracht, waardoor uw reukzintuig extra geprikkeld wordt.

 

Voor veel rozensoorten is één ding heel kenmerkend: de bloemengeuren. Vooral daarom worden rozen al zeker 5000 jaar gekweekt.
Tuiniers hebben sinds de vroegste historie een speciale voorliefde voor geurende rozen gehad. Geen andere bloem is zo veel geroemd in symboliek, schilderkunst, muziek en literatuur. Geen plant werd zo sterk veredeld als de roos en die verfijning gaat nog altijd door.

Bij rozen zit de geur in de etherische oliën in de bloemblaadjes. Hoe meer blaadjes, des te meer geur. Sterk gevulde rozengeuren daarom vaak intenser dan andere. Per roos verschilt de altijd rijke geur. Die kan kruidig, fruitig, zelfs pittig en vooral honingzoet zijn. De beroemde rozenolie wordt in landen als Turkije, Bulgarije en Marokko gewonnen uit de bloemblaadjes van de Damascusroos (Rosa damascena). Voor één druppelrozenolie zijn meer dan honderd rozenbloemblaadjes nodig.

De meeste rozenliefhebbers willen dat hun rozen geuren. Meer nog dan op kleur en bloemvorm wordt tegenwoordig weer op de geur veredeld.
Er is ruime keuze aan heerlijk geurende rozen: voor ieder soort toepassing, van bodembedekkers tot klimmers, op stam en als struik, met overdadige trossen bloemen of schitterend en edel grootbloemig.