Pot- en terrasrozen

Tips voor Potrozen op het terras of het balkon.

Als u rozen in bakken op het terras of balkon wilt zetten kunt u het beste rozen nemen met het Excellence- en ADR-Rose-predikaat. Deze zijn gedurende 3 jaar gekeurd op verschillende plaatsen in Nederland, Belgie en Duitsland. Zij worden vooral gekeurd op ziektegevoeligheid en op tal van andere punten. Vooral Miniatuurrozen zijn zeer geschikt voor potkultuur, bloembakken e.d. Deze rozengroep is de laatste jaren erg populair geworden.

Hieronder een aantal tips voor potrozen op het terras of het balkon:
1. Koop, als u bloembakken gaat uitzoeken, diepe bakken. Rozen zijn namelijk een diepwortelend gewas en ze staan dus graag in diepere bakken. Ook om uitdrogen te voorkomen is dit beter.
2. Koop uitsluitend (vooral als beginner) rozen, die het Excellence- of ADR-Rose-predikaat al verdiend hebben. Deze zijn in elk geval in ons klimaat uitermate gezonde, duurzame en doorbloeiende rozen.
3. Vul de bakken helemaal met goede tuinaarde; zeer grote bakken onderin met een laagje van 5 cm kleikorrels voor luchtcirculatie en afwatering. Te nat is net zo fataal als verdroging.
4. Zet bij kleinere bakken een onderschaal onder de bloembak voor de waterregulatie. Zorg dat er altijd een goede ontwatering in de bak of pot aanwezig is.
5. Geef uitsluitend water op de grond, zeker nooit de bloemen of de plant natmaken als het niet nodig is. Hoe droger de planten bovengronds blijven, hoe minder last van schimmelziekten.
6. Voorkom uitdroging. Herstel na uitdroging gaat zeer moeizaam of het lukt niet meer. Vervanging is dan dikwijls de enige optie.
7. Geef regelmatige mest. De planten groeien hard en hebben dus veel voeding nodig. Geef echter na eind juli geen mest meer, anders gaan de rozen veel te zwak de winter in. Om de rozen goed de winter door te laten komen, is het verstandig in augustus, begin september, patentkali te geven. Zet de rozen in de winter op een beschutte plaats en geef af en toe een beetje water (niet als het vriest!).
8. Knip zeer regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit. Terugknippen, als het mogelijk is, tot het eerste volwaardige blad. Te diep terugknippen bevordert de groei, maar dan laat de bloei echter langer op zich wachten.
9. Zet de planten op een plek in de zon en vooral op een plaats waar ze eventueel, na een regenbui, snel op kunnen drogen. Bij sommige soorten kan het voorkomen dat de bloemen verbranden in de felle middagzon, vooral bij donkere bloemen zoals bv. rood. Scherm de zon dan af met bijvoorbeeld een parasol.
10. Knip de rozen in het voorjaar fors terug en geef ze een goede bemesting. DCM mix 2.
11. Verpot Uw rozen om de twee jaar; indien nodig in een grotere pot en geef nieuwe tuinaarde.