Tips voor het planten en houden van vollegronds tuinrozen.
Koop als beginnende rozenliefhebber uitsluitend rozen, die het predicaat Excellence- of ADR roos mogen dragen. Deze rozen zijn namelijk al enige jaren aan strenge keuringen onderworpen en zullen dus wat minder problemen met o.a. ziekten en groei geven.
Let bij de keuze van de kleur van de roos erop, dat donkere kleuren en vooral donkerrode rozen, snel kunnen verbranden in de zon. Zorg voor schaduw tijdens de middaguren.
Voorkom dat de wortels van de te planten rozen indrogen. Leg er desnoods een natte zak overheen of kuil ze eventueel even op.
Spit het plantvak flink diep door en voeg een flinke hoeveelheid stalmest toe. Bij lichte zandgronden kunt u eventueel nog wat Bentoniet (= kleikorrels) toevoegen.
Plant de rozen in een ruim plantgat om te voorkomen dat de wortels omhoog staan of op een hoop in de grond zitten. Grond om de plant goed stevig aandrukken.
Zorg dat rozen snel goed op kunnen drogen na een regenbui of watergift, plant ze dus goed in de wind. Dit om infecties van schimmelziektes te voorkomen. Let op: vooral ook niet op de tocht. Dit kan namelijk vorstschade in de winter veroorzaken.
Rozen zijn diepwortelende gewassen en hebben daarom normaal niet veel water nodig, toch is het vooral het eerste jaar van belang om verdroging te voorkomen.
Geef rozen als het toch nodig is, het liefst s’morgens water onder de planten door. Dit om verbranding te voorkomen en schimmelziektes de planten infecteren. Hoe droger de plant zelf blijft hoe beter.
Knip uitgebloeide rozen uit op het eerste volledige blad (vijf of zevenblad) om een snelle doorbloei te realiseren. Bij veel klassieke en botanische rozen heeft uitknippen dikwijls geen zin, deze bloeien slechts eenmaal per jaar. Hierbij zijn de bottels in de herfst en winter prachtig mooi.
In de herfst (nov. dec.) kunt u de rozen op kniehoogte afknippen, nodig is dit niet, maar u kunt er wat makkelijker tussen met aanaarden en stalmest.
Aanaarden is vooral de laatste jaren niet zo erg hard nodig geweest, maar toch, bij een strenge winter is de kans op bevriezing echter nog steeds zeer groot, vooral bij de wat zwakkere soorten.In de zo ontstane sleuven kan men dan stalmest doen, dit gaat tevens deels het diep invriezen van de grond tegen. In het voorjaar de zaak egaliseren en de stalmest zit eronder. Leuke bijkomstigheid is dat u vooral in het vroege voorjaar veel minder onkruid hebt.
In het voorjaar de rozen helemaal terug snoeien tot op 3-5 ogen. Daarna doormesten met een goede mengmest bv. DCM mix 2. (Rozen groeien snel en bloeien veel, daarom is bemesten uiterst noodzakelijk)
Dit herhalen voor half juni. Na eind juni absoluut niet meer mesten. De rozen zouden dan veel te zwak de winter ingaan en dan is de kans op vorstschade nog veel groter.